ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ/ ΑΛΛΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ/ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ: ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΟΝΟΝ, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ-ΓΛΟΥΤΟ-ΠΟΔΙ) ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ (MRI), ΜΟΝΟΝ 200000-300000 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ. ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1.2 ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ. ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ, Η, ΟΧΙ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ SHIATSU, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ, κ.τ.λ.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ;

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΣΤΟ SHIATSU Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ!!!

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ, Η, ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ (ΜΙΚΡΟΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ) ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ, ΠΡΟΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ!!!

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ Η ΚΑΙ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΛΗ/ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΤΩΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ/ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ/ΠΥΡΙΝΟΤΟΜΗ/ΗΜΙΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ/ ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ/ ΠΕΤΑΛΟΤΟΜΗ/ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ / ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ /ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ/Η ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ/ ΜΙΚΡΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ/ ΔΙΑΤΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ/ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ/ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ/ ΕΝΔΟΔΙΣΚΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΜΙΚΗ ΔΑΚΤΥΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ/ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/ ΣΠΟΝΔΥΛΟΣΥΝΔΕΣΗ (ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/ ΟΠΙΣΘΙΑ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΤΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ /ΟΠΙΣΘΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑ-ΕΓΚΑΡΣΙΑΚΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ/ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ)/ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΗ/ ΠΥΡΙΝΟΛΥΣΗ/ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ ΣΤΕΡΟΙΔΗ/ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΕΣ/ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΓΧΥΣΕΙΣ (ΕΝΕΣΕΙΣ)/ ΜΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ/ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ/ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ/ ΚΛΕΙΣΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΗΜΙΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ/ ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ/ΕΚΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΚΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ (ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ)/ ΕΚΤΟΜΗ ΤΡΗΜΑΤΟΣ/ ΕΚΤΟΜΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ/ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ /ΣΠΟΝΔΥΛΟΣΥΝΔΕΣΗ (ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/ ΟΠΙΣΘΙΑ ΟΣΦΥΙΚΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΤΑΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ /ΟΠΙΣΘΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑ-ΕΓΚΑΡΣΙΑΚΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ/ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ)/ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΗ/ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ/ ΠΡΣΟΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΓΑΓΓΛΙΟΕΚΤΟΜΗ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΡΙΖΑΣ/ΟΠΙΣΘΙΑ ΡΙΖΟΤΟΜΗ/ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΡΙΖΟΤΟΜΗ/ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΓΑΓΓΛΙΟΕΚΤΟΜΗ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΡΙΖΑΣ/ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΥΜΠΑΘΕΚΤΟΜΗ/ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ Η/ΚΑΙ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΑΠΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ/ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΗ ΕΝΔΟΡΡΑΧΙΑΙΑ (ΣΤΟΝ ΕΝΔΟΜΗΝΙΓΓΙΚΟ ΣΑΚΟ) ΕΓΧΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ/ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΟΡΔΟΤΟΜΗ/ ΧΟΡΔΟΤΟΜΗ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ/ΠΕΡΙΥΔΡΑΓΩΓΙΚΟΣ Η/ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ (ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ)

Έχει παρατηρηθεί ότι έχουν γίνει όπως και ακόμα διενεργούνται πολλές αχρείαστες εγχειρήσεις, οι οποίες μακάρι να μπορούσαν να προσφέρουν την ποθητή λύση. Παρόλον που δεν είμαστε εντελώς εναντίον των εγχειρήσεων στην σπονδυλική στήλη, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι καθώς κάποιο άτομο εγχειρείται στην σπονδυλική στήλη, τότε, αυτόματα διακυβεύεται η ευστάθεια/ σταθερότητα της σπονδυλικής του στήλης—νοουμένου ότι αποκόπτονται κομμάτια οστού (σπονδυλικού πετάλου ή και σπονδυλικού σώματος), ή ακόμα και ολόκληρου του δίσκου.

Πιο απλά, όσο περισσότερες εγχειρήσεις κάποιος υφίσταται, τόσο περισσότερη αστάθεια δημιουργείται στην σπονδυλική στήλη. Κατά συνέπεια, οι πλείστοι από τους ασθενείς εισέρχονται σε κύκλους πολύχρονης οδύσσειας, την στιγμή που στην πραγματικότητα, το πρόβλημα τους είναι πολύ απλό.

Από τις πιο πάνω συνήθεις/νέες αρχικές εγχειρήσεις ή/και άλλες διεισδυτικές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, άλλες επιπλοκές είναι επίσης πιθανές, όπως σχάση (ρήξη) της σκληράς μήνιγγας, αποκοπή νευρικής ρίζας, ψευδοάρθρωση, σχάση κοιλιακών αγγείων ή/και τραυματισμός κοιλιακών οργάνων, αχρηστία μυών, σύνδρομο ιππουρίδας νωτιαίου μυελού, λοίμωξη της πληγής (δισκίτιδα, σπονδυλίτιδα, κ.λ.π.), κατακράτηση ούρων, συρίγγιο εγκεφαλονωτιαίου υγρού, αιματομυελία, ενδοσκληρίδια/ ενδοριζιτική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ψευδομηνιγγοκήλη, σπονδυλικά αρτηριοφλεβικά συρίγγια/ δυσπλασίες, θρομβοφλεβίτιδα, αναφύλαξη ενζύμου, εγκάρσια μυελίτιδα, φυματιώδεις μηνιγγίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, σπονδυλική παχυμηνιγγίτιδα, σοβαρή παραισθησία, παροδική υπότασης, καρδιακός πόνος, πονοκέφαλος θέσης, δυσκολία στην αφόδευση, παροδικός υπερκορτικοϊδισμός, σπάσιμο μεταλλικής πλάκας, μετατόπιση εμφυτεύματος, σπονδυλικό επισκληρίδιο απόστημα, σπονδυλικό υποσκληρίδιο απόστημα/ εμπύημα, σπονδυλική οστεονέκρωση, αραχνοειδίτιδα της οσφυϊκής μοίρας, και θρομβοεμβολισμός.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ, ότι οι πιο πάνω επιπλοκές δεν επισυμβαίνουν ταυτόχρονα για όλες μαζί τις προαναφερθείσες εγχειρίσεις/διεισδυτικές επεμβάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τόσο κοινές, όσο και ξεχωριστές επιπλοκές μεταξύ αυτών των διαδικασιών.

Οι εγχειρήσεις αυτές, στην πλειονότητα τους γίνονται για να διορθώσουν το πρόβλημα της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου—λανθασμένως κοινώς γνωστό ως μετατόπιση του δίσκου—, το οποίο δήθεν προκαλεί τον πόνο που κατεβαίνει από την μέση στο γλουτό, στο πίσω μέρος του μηρού και στο πόδι, δηλαδή την Ισχιαλγία.

Η άποψη αυτή είχε δυστυχώς επικρατήσει από την δεκαετία του 1930 στους κύκλους της Δυτικής Ιατρικής και κατά συνέπεια τόσον οι γιατροί, όσον και οι αρρώστοι οδηγούνταν σε λανθασμένες κατευθύνσεις, που είχε ως αποτέλεσμα την μη επίτευξη αποτελεσματικής θεραπείας.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ή απλά δίσκος παρουσιάζει μια επίπεδη δομή «μαξιλαριού» ανάμεσα στους σπονδύλους (σπονδυλικά σώματα). Κοιτάζοντας την κάτοψη ενός οσφυϊκού σπονδύλου, αυτός αποτελείται: α) έμπροσθεν από το σπονδυλικό σώμα που παρουσιάζει σχήμα οβάλ-νεφρού, και β) όπισθεν από το σπονδυλικό τόξο , το οποίο σχηματίζεται από τους δύο αυχένες και τα δύο πέταλα , τα οποία αντίστοιχα κείτονται πλάγια και πίσω καθώς και κεντρικά και πίσω σε σχέση με το σπονδυλικό σώμα.

Τα πίσω μέρη όλων των οσφυϊκών σπονδυλικών σωμάτων μαζί με τα εμπρόσθια μέρη των οσφυϊκών σπονδυλικών τόξων (νευρικών τόξων) σχηματίζουν τα σπονδυλικά τρήματα, δηλ. τα στόμια που περιβάλλουν το χαμηλότερο τέλος του νωτιαίου μυελού και της ιππουρίδας.

Ο δίσκος αποτελείται εσωτερικά από ένα μαλακό υλικό (όπως της πυκνότητας της οδοντόπαστας περίπου), τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται εξωτερικά από ένα πιο στερεό/ινοχόνδρινο υλικό, τον ινώδη δακτύλιο .

Ο ινώδης δακτύλιος παρουσιάζει μια περιμετρική διάταξη 10-20 στρωμάτων από ίνες κολλαγόνου, οι οποίες προσδίδουν την στερεότητα του ινώδη δακτύλιου. Στις άνω και κάτω επιφάνειες του δίσκου υπάρχει ένα λεπτό χόνδρινο στρώμα, η σπονδυλική τελική-πλάκα η οποία διαχωρίζει τον δίσκο από το οστέϊνο σώμα του κάθε σπονδύλου.

Η εξωτερική επιφάνεια του ινώδη δακτύλιου, στην μπροστινή μεριά είναι ενωμένη με το πρόσθιο επιμήκη σύνδεσμο, στα πλάγια είναι ενωμένη με τις εκφύσεις των ψοϊτών μυών, και στη πίσω μεριά είναι ενωμένη με το οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο.

Άρα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κήλη του οσφυϊκού μεσοσπονδύλιου δίσκου, αφορά κυρίως την πλαγιοπίσθια ή και οπίσθια έξωση/παρεκτόπιση μέρους του υλικού του πηκτοειδούς πυρήνα, έξω από την περιφέρεια του ινώδους δακτύλιου προς το σκληραίο έλυτρο (σκληρό μηνιγγικό υμένα/ κάλυμμα) των νωτιαίων ριζών της ιππουρίδας ή και του νωτιαίου μυελού (μυελικού κώνου, δηλαδή, το κατώτερο μέρος του νωτιαίου μυελού). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης με το υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα, να παρεκτοπιστούν μικρά κομμάτια του ινώδους δακτύλιου ή και των σπονδυλικών τελικών-πλάκων. Άρα, για να υπάρξει κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, πρέπει πρώτα να επέλθει ρήξης του ινώδους δακτύλιου.

Συνεπώς, για σκοπούς διασαφήνισης, η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν εξυπακούει αποκόλληση ή και παρεκτόπιση ολόκληρου του δίσκου προς τα πίσω. Μπορεί βέβαια, να υπάρξει αποκόλληση του δίσκου σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού αλλά αυτό καθότι είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό, θα επηρεάσει και άλλα μέρη της σπονδυλικής στήλης.

Περί το τέλος του εικοστού αιώνα, κάποιοι κύκλοι της Δυτικής Ιατρικής μετά από πολύχρονες έρευνες και πειράματα, έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι η πρόκληση της Ισχιαλγίας από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν υφίσταται πλέον— όχι πως ότι υφίστατο στο παρελθόν δηλαδή —, π.χ., υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που υποβάλλονται σε εξετάσεις Μαγνητικού Τομογράφου ( MRI ) για άλλες παθήσεις εκτός της Ισχιαλγίας, και παρόλον που φαίνεται ότι παρουσιάζουν κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, εντούτοις, δεν νιώθουν οποιοδήποτε πόνο στην μέση-γλουτό-πίσω μηρό-πόδι. Στη πραγματικότητα ένα ποσοστό πέραν του 75% αυτών των ατόμων δεν έχουν ισχιαλγία!

Αν όντως η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλούσε Ισχιαλγία, τότε θα έπρεπε να υπήρχαν και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα από την συμπίεση των νωτιαίων ριζών.

Περαιτέρω, ακόμη και τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου και συνάμα αισθάνονται πόνο στην μέση-γλουτό-πίσω μηρό-πόδι ( αυτά τα άτομα αποτελούν ένα ποσοστό πιο λίγο του 25%), αυτό, δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι ο πόνος τους προκαλείται από την καθ'αυτό κήλη του δίσκου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ. Στις ΗΠΑ μόνον, κάθε χρόνο, ένας αριθμός πέραν του 1200000 από συνόλου 1500000 ατόμων με ισχιαλγία δεν προυσιάζουν καθόλου δισκοκήλη στο Μαγνητικό Τομογράφο (MRI).

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ

Η Πρωτοπαθής Ισχιαλγία οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη φλεγμονής μέσα στο ισχιακό νεύρο, και η οποία φλεγμονή προκαλείται κατά το πλείστον από ψυχολογικούς παράγοντες, δηλαδή στρες —με άλλα λόγια, είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα όπως, ανησυχώντας για οικονομικά ζητήματα, θυμό, λύπη, έντονες σκέψεις, αίσθημα αδικίας, ακόμα θέματα που αφορούν ερωτικές σχέσεις, προβλήματα υγείας, πένθος κ.λ.π. — όπως και κατ'ελάχιστον σε σπάνιες περιπτώσεις η Δευτεροπαθής Ισχιαλγία προκαλείται από λοιμώξεις (μολύνσεις) ή/και από άλλους σπάνιους παράγοντες. Στις τελευταίες περιπτώσεις, περιλαμβάνονται και άλλα συμπτώματα μαζί με την Ισχιαλγία.

Η κατάσταση της φλεγμονής δεν πρέπει να τρομάζει τους ασθενείς. Πρέπει όμως να διασαφηνιστεί ότι, η κάθε λοίμωξη χαρακτηρίζεται επίσης και από την παρουσία της φλεγμονής επίσης, ενώ αντίθετα στην κάθε φλεγμονή δεν σημαίνει ότι κατ'ανάγκη υπάρχει και λοίμωξη επίσης.

Σε περίπτωση λοίμωξης πρέπει επειγόντως να λάβετε φαρμακευτική αγωγή ή/και να εγχειριστείτε βάσει των διαδικασιών της Δυτικής Ιατρικής. Από την άλλην, στην περίπτωση φλεγμονής του ισχιακού νεύρου χωρίς λοίμωξη, τα πράγματα είναι ασφαλή, απλώς επειδή η κατάσταση προκαλείται νοητικά ή/και συναισθηματικά— δηλ. δεν υπάρχουν καθόλου βακτηρίδια ή και ιοί.

Οι ασθενείς με ισχιαλγία απαντούν θετικά όταν ερωτούνται έμμεσα ή άμεσα για την παρουσία ψυχολογικών παραγόντων που είτε υπήρξαν στο παρελθόν, ή/και ακόμα τους επηρεάζουν τώρα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αφορούν ασήμαντες καταστάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν πάρα πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Περαιτέρω, αυτοί οι ασθενείς παρατηρούν ότι οι γιατροί δεν τους έχουν ποτέ αναφέρει ότι η αιτιολογία της ισχιαλγίας προέρχεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν γιατροί που αναγνωρίζουν την ψυχολογική αιτιολογία της ισχιαλγίας και τότε ονομάζουν τον πόνο ως ψυχογενή (ψυχικής ή ψυχολογικής προέλευσης) ή/και νευροπαθικό. Ωστόσο οι γατροί έρχονται σε αυτά τα συμπεράσματα δυστυχώς μετά από μερικές «ανεπιτυχείς εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης», την στιγμή που σύμφωνα με τις τωρινές κατευθυντήριες οδηγίες της Δυτικής Ιατρικής οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν για την παρουσία ψυχολογικών παραγόντων προτού αποφασιστεί η εγχείρηση.

Σε αυτό το σημείο—και υπό την προϋπόθεση ότι είστε ασθενής με ισχιαλγία — πιθανών ήδη θα γνωρίζετε εάν υπήρξε μία ή/και παραπάνω καταστάσεις στην ζωή σας η οποία να προκάλεσε ψυχολογική (νοητική/συναισθηματκή) διαταραχή, προτού να εμφανιστεί η ισχιαλγία.

Είναι χρήσιμο να πούμε ότι οι διάφορες καταστάσεις που μας επηρεάζουν αρνητικά σε ψυχολογικό επίπεδο ως ανθρώπους, δεν σωματοποιούνται (εκδηλώνονται ως ασθένειες στο ανθρωπινο σώμα) υπό μορφή ισχιαλγίας μόνον. Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούνται από αρνητικά νοητικά/συναισθηματικά αισθήματα.

Παρόλον τον έντονο πόνο που μπορεί να έχετε αυτή την στιγμή, όσον παράδοξα και αν ακούγεται, είστε τυχερός/ή, επειδή απλώς άλλα άτομα με την ίδια ψυχολογική αναταραχή μπορεί να εκδηλώσουν πολύ πιο χειρότερες παθήσεις από την Ισχιαλγία.

Ωστόσο, πρέπει να διασαφηνιστεί ότι οι προαναφερθείσες καταστάσεις δεν θα προκαλέσουν αναγκαστικά την ισχιαλγία στο κάθε άτομο. Έτσι, το κάθε άτομο είναι διαφορετικό, και ένα άτομο μπορεί να μην παρουσιάσει καμμία πάθηση ποτέ (συμπεριλαμβανομένου και της ισχιαλγίας), ενώ κάποιο άλλο άτομο μπορεί να παρουσιάσει ισχιαλγία με, ή χωρίς άλλες παθήσεις.

Ακόμα και μετά από μιά «επιτυχή εγχείρηση της σπονδυλικής στήλης» (εννοούμε εγχείρηση χωρίς επακόλουθες επιπλοκές) ο ισχιακός πόνος παραμένει ακόμη, εφόσον ο κύριος στόχος της εγχείρησης ήταν να εξαχθεί το υλικό του δίσκου που υπέστη κήλη/έξωση, και όχι η φλεγμονή ένδοθεν του ισχιακού νεύρου—η φλεγμονή του ισχιακού νεύρου αναγνωρίζεται επίσης και από την Δυτική Ιατρική. Περαιτέρω, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου χορηγούνται αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΟΥΤΩ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΒΕΒΑΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΟΥΤΩ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ. ΕΤΣΙ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΟ ΑΤΟΜΟ.

Κάποιοι κύκλοι της Δυτικής Ιατρικής έχουν συσχετίσει την φλεγονή του ισχιακού νεύρου ως χημική αντίδραση από την επαφή του υλικού του παρεκτοπισμένου πηρήνα με τις νωτιαίες ρίζες. Εαν αυτό ευσταθούσε τότε όλοι όσοι παρουσιάζουν κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου θα ένιωθαν τοπικό πόνο (όχι κατ'ανάγκη ισχιαλγία), και κατά συνέπεια η πλειονότητα των εγχειρήσεων θα είχε αξιόλογα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, πρέπει να αναφερθεί ότι γίνονται εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης ακόμα και εν τη απουσία πραγματικής κήλης όπου το υλικό του πυρήνα είναι ακόμα περιβαλλόμενο από τον ινώδη δακτύλιο. Πράγματι, αυτό είναι αλήθεια για τις πλείστες «εγχειρήσεις ελάσσονος τραυματισμού», εφόσον το πεδίο δράσης τους είναι ένδοθεν του δίσκου.

Ακόμη και η πιο μικρή χειρουργική ή/και διεισδυτική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε ένα φαύλο κύκλο των οποιωνδήποτε από τις προαναφερθείσες επιπλοκές, όπου μπορεί να χρειαστεί ακόμη περαιτέρω εγχείρηση. Έτσι, ο κόσμος δεν πρέπει να ενθουσιάζεται ή/και να επαναπαύεται ότι είναι ασφαλής αν σχεδιάζει να κάνει μια «εγχείρηση ελάσσονος τραυματισμού (μικρο-διεισδυτική εγχείρηση)». Άπαξ και η επιφάνεια του σώματος «παραβιαστεί», τότε κάποιος είναι σε κίνδυνο.

Παρόλον του γεγονότος ότι ο βαθμός σοβαρής επιπλοκής της πλειονότητας των χειρουργικών τεχνικών είναι σχετικά χαμηλός, δηλ.<5% σύμφωνα με στοιχεία της δυτικής ιατρικής, ωστόσο το τίμημα που θα πληρώσει ένας άτυχος ασθενής σε μία πιθανή επιπλοκή είναι πράγματι πολύ μεγάλο, εάν σκεφτούμε ότι η καθ'αυτό κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν αποτελεί σοβαρή παθολογία/απειλή για το ανθρώπινο σώμα.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο, η εγχείρηση επιβάλλεται να γίνει, στην περίπτωση που το παρεκτοπισμένο υλικό του δίσκου εισχωρίσει μέσα στην σπονδυλική σληρά μήνιγγα (ενδοσκληρίδια / ενδοριζιτική κήλη)—σχάση της σληράς μήνιγγας μπορεί να συμβεί από προηγούμενη εγχείρηση ή/και άλλους λόγους. Επίσης, η εγχείρηση πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει τεράστια κεντρική κήλη όλων των συστατικών του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε συνδυασμό με κάταγμα οστού του σπονδυλικού σώματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ, ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ/ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ δηλ. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ/ΕΜΠΥΕΜΑ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΨΟΙΤΗ ΜΥ, κ.λ.π.), ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΙΠΠΟΥΡΙΔΑΣ (ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ/ΚΑΤΑΓΜΑ) ΑΝΕΥΡΙΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ/ΣΥΡΙΓΓΙΑ, ΑΙΜΑΤΟΜΥΕΛΙΑ, ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ/ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΑ/ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ, ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ, ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ (ΟΓΚΟ), ΨΕΥΔΟ-ΜΗΝΙΓΓΟΚΗΛΗ κ.λ.π.

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ!

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΑΝ Η ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ (ΕΙΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ, ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ) ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ, Η/ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ, Η/ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΗΣΗ (ΕΝΤΟΝΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ) ΜΕ ΡΙΓΟΣ, Η/ΚΑΙ 5% ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΕΤΕ) ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 6-12 ΜΗΝΩΝ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ/ΚΑΤΑΚΛΙΣΗΣ, Η/ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ/ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΥΙΚΟ ΣΠΑΣΜΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, Η/ΚΑΙ «ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΛΑΣ» ( ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΙΣΘΗΣΗΣ/ΜΟΥΓΓΟΣ ΠΟΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΡΟΥΣ, δηλ. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΚΤΟΥ-ΙΕΡΟΥ ΟΣΤΟΥ), Η/ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟ/ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ (ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΟΠΡΑΝΩΝ) Η/ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ, Η/ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ/ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΣΙΜΟ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ) ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ, Η/ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΘΕΣΗΣ, Η/ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΟΣΦΥΙΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΥΓΡΟ...

ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΡΕΤΟΥ Η/ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΙΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Η/ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΓΛΟΥΤΟ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ!

ΩΣΤΟΣΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΩΤΑ!

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ—ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ ΩΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ—ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ (ΟΧΙ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ). ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΥΓΓΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΑΛΜΟΥΣ, Η/ KAI ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ Η/ΚΑΙ ΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΤΟΤΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΟΜΟΣ, ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΠΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΧΩΡΑ/ΟΣΧΕΟ Η ΤΟΥΣ ΜΗΡΟΥΣ, ΥΠΟΤΑΣΗ, ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ (ΣΟΚ).

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΟΙΤΗ ΜΥ—ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΦΘΕΙ ΩΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ Η ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ— ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ Η ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (ΟΧΙ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ). ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΥΡΕΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ Η ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, Η ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΟΓΚΟ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΝΟ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΒΑΣΗ!

ΠΑΡΟΛ'ΑΥΤΑ, ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ/ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ. ΤΟΣΟΝ Η ΟΞΕΙΑ (ΠΡΟΣΦΑΤΗ) ΟΣΟΝ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΜΠΟΡOYN ΝΑ ΕΠΙΛΥΘOYN ΕΥΚΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ!!!

Πρέπει να γίνει σαφές ότι, οι εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο για το σκοπό της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Παρόλο που κατανοούμε ότι η κάθε χειρουργική/διεισδυτική τεχνική είχε επινοηθεί καλή τη πίστει για το καλό της ανθρωπότητας και μόνον, ωστόσο εμείς ως ανθρώποι πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί για την πραγματική χρήση αυτών των τεχνικών.

Ως πρακτικοί εναλλακτικής ιατρικής πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε κάθε μορφή θεραπείας είτε της δυτικής ιατρικής ή της εναλλακτικής ιατρικής. Υποστηρίζουμε τις όποιες καλές και ασφαλείς τεχνικές που εφαρμόζονται από την δυτική ιατρική, αλλά από την άλλην επικρίνουμε τις όποιες τεχνικές (διαγνωστικές και θεραπευτικές) που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο ο κάθε ασθενής πρέπει από μόνος του να πληροφορείται ούτως ώστε, έστω και στοιχειωδώς να σταθμίζει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να ενέχονται σε κάθε θεραπεία. Ζώντας τώρα στο 21 ον αιώνα, τουλάχιστον ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έχουν πρόσβαση σε πολλά είδη πληροφοριών, και άρα ο ρόλος του ασθενή πρέπει σταδιακά να παύσει να είναι εκείνος του «παθητικού δέκτη», και άρα ο ασθενής πρέπει να αλλάξει προς στον ρόλο του πληροφορημένου ασθενή. Σε τελική ανάλυση, είναι ο ίδιος ο ασθενής που θα πληρώσει το τίμημα στην περίπτωση σοβαρής επιπλοκής.

Οι ασθενείς που καλύπτονται οικονομικά, είτε από σχέδια ασφάλισης, ή από συστήματα υγείας της χώρας τους, ή και αν έχουν την οικονομική ευχέρεια, δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι είναι ασφαλείς διότι με το χρήμα δεν μπορείς να αγοράσεις τα πάντα! Συνιστούμε στους ασθενείς όπως ενεργούν καλή τη πίστει και όχι τυφλή τη πίστει προτού να υποστούν οιαδήποτε τεχνική διάγνωσης και θεραπείας!

Από την άλλη οι γιατροί ή και οι πρακτικοί των διαφόρων μορφών εναλλακτικής θεραπείας είναι υπόχρεοι να πληροφορούν τους ασθενείς για τις οποιεσδήποτε πιθανές επιπλοκές ή και μόνιμες βλάβες από τις οποιεσδήποτε θεραπεύτικές αγωγές ή και άλλες διαγνωστικές μεθόδους.

Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος για χάρην της διάγνωσης να υποβάλλεται σε μυελογραφία και μετά να κινδυνεύει να πάθει αραχνοειδίτιδα της οσφυϊκής μοίρας και να υποφέρει από δυσβάστακτους πόνους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για το υπόλοιπο της ζωής του, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία γι' αυτή την ασθένεια.

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΕΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!!!

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις που ο πόνος περιορίζεται από την μέση μέχρι τον γλουτό μόνο, ή ακόμα και μόνο στον γλουτό, τότε το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί εκτός από τη φλεγμονή, και από την συμπίεση του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ SELF-SHIATSU!!!

1. ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ / ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

3. ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ)

4. ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ Η/ΚΑΙ ΙΣΧIΑΛΓΙΑ

5. ΣΥΝΟΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

 

 

http://www.shiatsu1.com

http://www.shiatsu.com.cy