KYO-JITSU

Η Ιαπωνική ιδέα του kyo - jitsu (κύο-τζζίτσου) έχει χρησιμοποιηθεί στο Shiatsu καθώς και σε άλλα θεραπευτικά συστήματα, όπως η Κινεζική ιδέα του yin - yang (γιν-γιανκ) έχει χρησιμοποιηθεί στον Βελονισμό, Κινέζικη Βοτανολογία, κ.τ.λ. Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρόλον που και οι δύο αυτές οι ιδέες υποδηλώνουν/ χαρακτηρίζουν καταστάσεις/ανισορροπίες του ΚΙ (και όχι μόνον), υπάρχουν ωστόσο αισθητές διαφορές αναμεταξύ τους.

Συνεπώς, με στόχο να αποφευκτεί η σύγχυσης, ένας Πρακτικός του Shiatsu δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το Shiatsu για να θεραπεύσει σύμφωνα με την διάγνωση yin - yang, όπως επίσης ένας Βελονιστής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βελονισμό για να θεραπεύσει σύμφωνα με την διάγνωση kyo - jitsu. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο διαγνωστεί με «ανεπάρκεια του Γιν της ενέργειας των Νεφρών», δεν είναι απαραίτητο (παρόλον που είναι πιθανόν) γι'αυτό το άτομο να παρουσιάζει «Κύο της ενέργειας των Νεφρών».

Ο ορισμός του kyo χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις αδυναμίας, κενού, επιθυμίας, φόβου, απληστίας, ανικανοποίησης, αστάθειας, κ.τ.λ.

Ο ορισμός του jitsu χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις δύναμης, πληρότητας, συμφόρησης, προστασίας, υποστήριξης, ικανοποίησης, σταθερότητας, κ.τ.λ.

Τα πιο πάνω δεν υποδηλούν ότι το kyo είναι κακό και το jitsu καλό. Βασικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το kyo - jitsu είναι απαραίτητο για να υπάρχει ζωή. Είναι απλώς τα μέσα με τα οποία μπορούμε να υπάρχουμε. Εάν δεν έχουμε την επιθυμία να κάνουμε κάτι, τότε δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ικανοί για να αποκτήσουμε οτιδήποτε. Είναι όπως την ημέρα και την νύκτα. Κανένα είναι κακό και κανένα είναι καλό. Αυτά επίσης είναι τα μέσα με τα οποία η γη υπάρχει.

Στο Shiatsu , όταν αναφερόμαστε για το kyo - jitsu, στην κυριολεξία εννοούμε την στασιμότητα του ΚΙ στην κίνηση του kyo - jitsu. Ενδιαφερόμαστε, για το που στο σώμα το ΚΙ παραμένει στάσιμο σε κατάσταση kyo, και που σε κατάσταση jitsu.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το ΚΙ υπάρχει σε κατάσταση kyo ή jitsu. Στο κάτω κάτω, είναι μόνο με την επίτευξη της οποιασδήποτε κατάστασης που το ΚΙ μπορεί να εφοδιάσει τα ανθρώπινα όντα με τα μέσα για να υπάρχουν. Ο στόχος είναι να εφοδιάσει όλα τα μέρη του σώματος με την ευελιξία για να είναι είτε kyo ή jitsu.

Το ΚΙ κυκλοφορεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα μέσω ενός δικτύου που ονομάζονται μεσημβρινοί. Για να υπάρξει το ανθρώπινο σώμα, οι μεσημβρινοί πρέπει να μπορούν να επιτύχουν μια κατάσταση είτε του kyo είτε του jitsu. Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και με το μυϊκό σύστημα (και όχι μόνο) του σώματος.

Μερικές ομάδες μυών συστέλλονται, ενώ άλλες διαστέλλονται. Το ιδεώδες είναι οι διάφορες ομάδες μυών να έχουν εναλλασσόμενα την ευχέρεια είτε να διαστέλλονται είτε να συστέλλονται, και με κανένα τρόπο να περιορίζονται στην συστολή μόνο ή στην διαστολή μόνο.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν έχουμε στασιμότητα στην κίνηση του kyo - jitsu μέσα στους μεσημβρινούς. Με άλλα λόγια το ΚΙ σε μερικούς μεσημβρινούς παραμένει μπλοκαρισμένο σε μια σχετικά μόνιμη kyo κατάσταση, ενώ σε άλλους μεσημβρινούς παραμένει σε jitsu κατάσταση.

Απλώς, ο Ρόλος του Shiatsu δεν είναι τίποτε άλλος από την απεμπλοκή αυτής της συγκεκριμένης στασιμότητας του ΚΙ μέσα στους μεσημβρινούς.

Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ, ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΑΣΑΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ-ΣΩΜΑ. Αυτή η στασιμότης υπάρχει όταν δεν είμαστε Γειωμένοι. Όντας Γειωμένοι, μας επιτρέπεται να ζήσουμε όλα τα είδη kyo - jitsu καταστάσεων, και να μην είμαστε προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα είδη μόνο.

Άρα ο στόχος της Γείωσης είναι να μας επιτρέψει την εναλλαγή του ΚΙ στην κίνηση του kyo - jitsu , δηλ. να είμαστε ικανοί να αλλάζουμε ψυχο-σωματικά.

Οι άνθρωποι υπάρχουν σύμφωνα με τους κανόνες του kyo - jitsu . Οδηγούνται σύμφωνα με την/τον επιθυμία/ ανάγκη/πόνο( kyo ) τους, για παράδειγμα, θέλοντας περισσότερα λεφτά, περισσότερη γνώση, περισσότερη εμπειρία, κ.τ.λ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην οποιαδήποτε επιπόθηση/επιζήτηση. Ωστόσο, προβλήματα /στασιμότητα του ΚΙ παρουσιάζονται όταν είμαστε προσκολλημένοι συνεχώς σε μια συγκεκριμένη επιθυμία. Από την άλλη, εκπληρώνοντας αυτή την επιθυμία, αυτό αυτόματα μας καθιστά ελεύθερους για να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Για να μπορούν να κάνουν κάποια κίνηση εξαρτώνται στην στήριξη/δύναμη/προστασία( jitsu ) για παράδειγμα, κάποιος/α που δανείζεται κάποιο κεφάλαιο(στήριξη jitsu ) για να δημιουργήσει/ διευρύνει την επιχείρηση του/της με σκοπό να αποκομίσει πιο πολλά λεφτά. Εάν αυτό το άτομο είναι ικανό να βγάλει κάποια λεφτά, και βεβαίως αρχίζει να αποπληρώνει το δάνειο, τότε αυτό το άτομο μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Εάν από την άλλη, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε επέρχεται στασιμότητα.

Επίσης, εάν είμαστε πάντοτε/μόνον προσκολλημένοι στο να βγάζουμε λεφτά, τότε κάποια άλλη σοβαρή στασιμότητα εγκαθίσταται, απλώς επειδή δεν είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, όταν οι άνθρωποι κάνουν έρωτα και δεν είναι ικανοί να φτάσουν σε οργασμό. Απλώς δεν θα ικανοποιηθούν ποτέ.

Άρα, η ουσία δεν είναι πάντοτε στο πόσα κατέχετε. Αυτή είναι μάλλον στο πως απολαμβάνετε/εκμεταλλεύεστε αυτό που κατέχετε. Το κάθε άτομο επιθυμεί την ευτυχία, αλλά πόσοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αντιληφθούν, κατά πόσον είναι άπληστοι σε ορισμένους τομείς ή όχι. Στην πραγματικότητα η ευτυχία παραμένει ένα παραμύθι. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΗΘΕΙΣ, ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ.

Ένα άλλο παράδειγμα και άλλης στασιμότητας είναι όταν αναμένουμε από άλλους να ολοκληρώσουν τις επιθυμίες μας ή/και περαιτέρω, όταν επεμβαίνουμε στις επιθυμίες των άλλων.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συντείνουν στην στασιμότητα του kyo - jitsu. Είναι σχεδόν αδύνατο να τους περιγράψουμε όλους. Ωστόσο για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι πάλιν, θα περιγράψουμε την ΣΗΜΑΣΙΑ του ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ της ΠΡΟΣΟΧΗΣ μας στην ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ στο ΠΑΡΟΝ.

Κατ'ακρίβεια, αναφερόμαστε κατά πόσον η Προσοχή μας υπάρχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ σε Κάθε Στιγμή στο Παρόν. Με αυτό, εννοούμε κατά πόσον η Προσοχή συγχρονίζεται με τις πράξεις που κάνει κάποιος/α Τώρα, σε Κάθε Στιγμή στο Παρόν. Εάν η Προσοχή δεν συγχρονίζεται σε Κάθε στιγμή στο Παρόν, τότε αυτό και μόνον δημιουργεί στασιμότητα στην κίνηση του kyo - jitsu.

Άρα, εάν η Προσοχή μας δεν υπάρχει στο κάθετι που πράττουμε, Τώρα στο Κάθε Δευτερόλεπτο στην Κάθε Στιγμή στο Παρόν, και αντί αυτού, η προσοχή μας σκέφτεται τι έχουμε πράξει ένα δευτερόλεπτο πριν, ή τι θα πράξουμε ένα δευτερόλεπτο μετά, τότε αυτόματα δημιουργούμε στασιμότητα.

Για έναν ανθρώπινον οργανισμό, η σημασία του να ζει σε κάθε στιγμή στο παρόν, είναι τόσο κρίσιμη όση είναι και για τον συγχρονισμό ακόμα και για κλάσματα του δευτερολέπτου για ένα κινητήρα του αυτοκινήτου. Εάν ο συγχρονισμός μιας μηχανής εσωτερικής καύσης δεν είναι ορθός, η μηχανή δεν θα δουλέψει. Έτσι, ο συγχρονισμός μας αν θέλετε, είναι απλώς με το να υπάρχουμε συνεχόμενα με την προσοχή μας στο τι κάνουμε Τώρα στο Κάθε Δευτερόλεπτο στην Κάθε Στιγμή στο Παρόν.

Φανταστείτε, πόση στασιμότητα δημιουργείται σε άτομα που στον πλείστο τους χρόνο ζουν με την προσοχή τους στο παρελθόν, για παράδειγμα, ένα δευτερόλεπτο πριν, μίαν ώραν πριν, μίαν εβδομάδα πριν, τρεις μήνες πριν, δύο ή και ακόμα είκοσι χρόνια πριν, κ.ο.κ. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε άτομα που στο πλείστο τους χρόνο, ζουν με την προσοχή τους στο μέλλον, για παράδειγμα, ένα δευτερόλεπτο μετά, δύο ώρες μετά, τέσσερις μήνες μετά, τρία ή ακόμα πενήντα χρόνια μετά, κ.ο.κ.

Φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα εάν η προσοχή μας υπάρχει για λίγο, είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον. Όμως, προβλήματα εμφανίζονται εάν παραμείνουμε προσκολλημένοι/έχουμε εμμονές κάπου στο παρελθόν ή στο μέλλον. Με απλά λόγια, το φυσικό μας σώμα υπάρχει τώρα αυτή τη στιγμή, αλλά ο νους/προσοχή μας είναι κάπου αλλού. Ως αποτέλεσμα, το φυσικό μας σώμα προσπαθεί να ακολουθήσει το νου/προσοχή μας όπουδηποτε, εκτός από αυτή την στιγμή στο παρόν.

Περαιτέρω, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνήθεις ερωτήσεις που προκύπτουν στο μυαλό, δηλ. γιατί μια κατάσταση έγινε ή δεν έγινε, ή πότε κάποιο πράγμα θα συμβεί, κ.τ.λ. σιγά-σιγά θα δημιουργήσουν σοβαρές εμμονές. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι τάσεις/εμμονές/ προσκολλήσεις δημιουργούν μια σοβαρή αποσύνδεση στην κανονική/ομαλή ροή του ΚΙ στο Νου-Σώμα. Πράγματι, αυτές οι περιπτώσεις είναι πρόδρομοι διαφόρων ούτω καλούμενων ανεξήγητων επίκτητων παθήσεων όπως, αλλεργιών, αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου, κάποιων μορφών εγκεφαλικού επεισοδίου, άλλων παθήσεων των εσωτερικών οργάνων, κ.τ.λ.

Έτσι, οι πλείστοι άνθρωποι υπάρχουν με σχετικά συγκεκριμένες δυνάμεις (μόνιμο jitsu), και με σχετικά συγκεκριμένες αδυναμίες (μόνιμο kyo). Μερικοί μεσημβρινοί εμφανίζονται να είναι σχετικά kyo μόνον, και άλλοι να είναι σχετικά jitsu μόνον.

Άσχετα, εάν ο στόχος του Shiatsu είναι να δημιουργήσει μια σύνδεση στον Νου-Σώμα, βοηθώντας την kyo - jitsu κίνηση του ΚΙ να συμβεί φυσικά/ομαλά, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το Shiatsu δεν επιβάλλει την θεραπεία να γίνει. Εάν ο Νους-Σώμα ενός Δέκτη δεν είναι έτοιμος/επιθυμεί να δεκτεί την θεραπεία, απλώς η θεραπεία δεν θα συμβεί.

 

 

http://www.shiatsu1.com

http://www.shiatsu.com.cy